Gezellig, leerzame en vooral smakelijke lustrum bijeenkomst Nederlandse Caviafokkers Club (NCC)

Zaterdag 25 mei was het dan zover, op de prachtige locatie van één van onze sponsoren (Van den IJssel bedrijfskleding) in IJsselstein was door de NCC een bijeenkomst georganiseerd voor haar leden.

Tijdens de bijeenkomst werd stilgestaan bij het zevende lustrum, van de in 1954 opgerichte Nederlandse Caviafokkers Club. De veranderingen in de standaard en de uitbreiding in erkende kleuren, uitmonsteringen en haarstructuren. Ook werd stilgestaan bij de groeiende interesse vanuit kleindierwereld , liefhebbers, tentoonstellingsorganisaties en de overkoepelende bond, Kleindier Liefhebbers Nederland (KLN) voor de cavia. Naast de Caviadagen onder de vlag van de NCC in Tiel (grootste cavia tentoonstelling van Europa) en IJmuiden, ondersteund de NCC ook een aantal regio-shows waar ruim meer dan 100 cavia tentoongesteld worden.

Dit jaar werd er onder leiding van Cavia keurmeester Wilma Flokstra een tweetal workshop gehouden.

De eerste was over de US-Teddy, het ras dat door cavia enthousiast Nederland is gekozen tot “Ras van het jaar 2024”. Een aantal leden hadden hier een aantal dieren meegenomen zodat de specifieke raskenmerken besproken konden worden. Speciale aandacht was hier voor de haarstructuur, inplanting en veerkracht.

De tweede workshop ging over de buff kleur. De meegebrachte dieren waren allemaal gladhaar. Belangrijke aandachtspunten zijn naast de kleur, zoals deze beschreven staat als een “natte natuur zeemleren lap” ook de onderkleur en de legaliteit.

Na de workshops die met veel aandacht en interactie plaatsvond was het tijd voor de BBQ, nadat er wat klein kinderziektes waren verholpen, rond het ontbranden en een nietszeggend brandje was het nog lang een gezellig en smakelijk samenzijn.

Ook voor de jongste onder onze leden was gedacht door een springkussen die met plezier gebruikt werd.

Iets later dan gedacht werd de bijeenkomst afgesloten door een dankwoord aan de organisatie, met name Wilma Flokstra, Ruben Borst en Van den IJssel bedrijfskleding, de laatste voor het beschikbaar stellen van de locatie.