Nieuws

Zevende lustrum bijeenkomst

Zevende lustrum bijeenkomst

Gezellig, leerzame en vooral smakelijke lustrum bijeenkomst Nederlandse Caviafokkers Club (NCC)

Zaterdag 25 mei was het dan zover, op de prachtige locatie van één van onze sponsoren (Van den IJssel bedrijfskleding) in IJsselstein was door de NCC een bijeenkomst georganiseerd voor haar leden.

Tijdens de bijeenkomst werd stilgestaan bij het zevende lustrum, van de in 1954 opgerichte Nederlandse Caviafokkers Club. De veranderingen in de standaard en de uitbreiding in erkende kleuren, uitmonsteringen en haarstructuren. Ook werd stilgestaan bij de groeiende interesse vanuit kleindierwereld , liefhebbers, tentoonstellingsorganisaties en de overkoepelende bond, Kleindier Liefhebbers Nederland (KLN) voor de cavia. Naast de Caviadagen onder de vlag van de NCC in Tiel (grootste cavia tentoonstelling van Europa) en IJmuiden, ondersteund de NCC ook een aantal regio-shows waar ruim meer dan 100 cavia tentoongesteld worden.

Dit jaar werd er onder leiding van Cavia keurmeester Wilma Flokstra een tweetal workshop gehouden.

De eerste was over de US-Teddy, het ras dat door cavia enthousiast Nederland is gekozen tot “Ras van het jaar 2024”. Een aantal leden hadden hier een aantal dieren meegenomen zodat de specifieke raskenmerken besproken konden worden. Speciale aandacht was hier voor de haarstructuur, inplanting en veerkracht.

De tweede workshop ging over de buff kleur. De meegebrachte dieren waren allemaal gladhaar. Belangrijke aandachtspunten zijn naast de kleur, zoals deze beschreven staat als een “natte natuur zeemleren lap” ook de onderkleur en de legaliteit.

Na de workshops die met veel aandacht en interactie plaatsvond was het tijd voor de BBQ, nadat er wat klein kinderziektes waren verholpen, rond het ontbranden en een nietszeggend brandje was het nog lang een gezellig en smakelijk samenzijn.

Ook voor de jongste onder onze leden was gedacht door een springkussen die met plezier gebruikt werd.

Iets later dan gedacht werd de bijeenkomst afgesloten door een dankwoord aan de organisatie, met name Wilma Flokstra, Ruben Borst en Van den IJssel bedrijfskleding, de laatste voor het beschikbaar stellen van de locatie.
NCC Caviadag Tiel editie 2024 een  overweldigend succes

NCC Caviadag Tiel editie 2024 een  overweldigend succes

Ook dit jaar was de NCC Caviadag Tiel weer een overweldigend succes, als grootste cavia keuring in Europa. Het was weer een dag waar naast de inzenders bij de rassen en knuffel/huisdierkeuring en cavialiefhebbers (die in grote maten aanwezig waren) aan hun trekken kwamen, nergens vindt je zo’n grote diversiteit  aan cavia’s in kleur en haarstructuur.

Al een aantal jaar is Andrea Plaumen (als cavia deskundig dierenarts werkzaam bij Dierenkliniek Klaver4Dieren in Dodewaard), tijdens de gehele NCC caviadag in Tiel aanwezig, om de organisatie te adviseren en voor inzenders als vraagbaak te fungeren, betreffende welzijn van onze cavia’s. Ook dit jaar bewees de aanwezigheid van Andrea weer van grote toegevoegde waarde te zijn, gelet op de beoordeling en adviezen die zij heeft kunnen geven.

De grootste caviakeuring van Europa, kan niet tot stand komen zonder de medewerking  van alle inzenders, nationaal en internationaal. Zeker de laatst groep heeft zicht deze editie van de NCC Caviadag Tiel volop laten gelden. Het aantal internationale inzenders is nog nooit zo groot geweest.

Naast de inzenders zijn het natuurlijk ook de sponsoren en donateurs die het mogelijk maken om een caviakeuring in deze omvang en met een zo’n uitgebreid prijzenpakket, mogelijk te maken.

Speciale dank en waardering gaat natuurlijk ook uit naar de driekoppige organisatie, Kaatje van Esse, Bertus van Dijk, Jan Schop en hun uitgebreide team aan vrijwilligers.

Namens het NCC bestuur, feliciteren wij alle prijswinnaars, de organisatie en alle aanwezige met deze promotiedag van de cavia.

Weergave van een aantal hoofdereprijzen NCC Caviadag Tiel 2024:

Beste van de show – Mark Looman – Lunkarya Wit roodoog  (U98)

Beste van de Jeugd – Rosalie Leroy – Skinny  Argente slate-goud (F96.0)

Beste A-klasse – Combinatie Caviastal Uut de polder – Gladhaar Goud-agout (F97.5)

Beste B-klasse – Mark Looman – Lunkarya Wit roodoog  (U98)

Beste C-klasse – P. Staniec – Gladhaar Buff (F96)

Beste NE-klasse – Mark Looman – Lunkarya Bont sable-wit (F96.5)

Beste Collectie – Combinatie Van Dijk-Schop – Borstelhaar Brindle

Inschrijving voor de NCC Inge van der Goot Memorial Caviadag IJmuiden van zaterdag 1 juni 2024 is geopend

Inschrijving voor de NCC Inge van der Goot Memorial Caviadag IJmuiden van zaterdag 1 juni 2024 is geopend

Zaterdag 1 juni 2024 zal alweer de derde NCC Caviadag zijn onder de naam NCC Inge van der Goot Memorial Caviadag IJmuiden gehouden worden. Deze wordt gehouden in het bekende clubgebouw Duinzicht, Heerenduinweg 6B te IJmuiden.

Naast de raskeuring zal er ook een huisdieren-/knuffelkeuring gehouden worden.

Omdat onze show een Nederlandse Caviafokkers Club (NCC) clubdag is, zal de rassenkeuring enkel voor de leden van de NCC zijn. Twijfel je nog of een lidmaatschap van de NCC wel bij u past? Geen probleem! Indien u nog geen lid bent van de NCC wordt de mogelijkheid geboden om toch aan één van onze clubdagen deel te nemen. Tegen een vergoeding van 5 euro extra op het inschrijfgeld kunt u eenmalig deel nemen aan één van onze clubdagen. Uw dieren komen voor het gehele prijzenschema van de rassenkeuring in aanmerking. Bent u na deze deelname overtuigd om lid te worden van de N.C.C. betaald u slecht 10 euro en bent u voor de rest van dat verenigingsjaar lid van onze vereniging. Let op, deze deelname is maar eenmalig en u kunt dus niet aan iedere clubdag op deze wijze deelnemen.

Vanaf 10.00 uur wordt er een ‘huisdierenkeuring’ voor knuffelcavia’s gehouden. In deze keuring wordt niet gekeurd op raskenmerken, maar op gezondheid en verzorging. Iedereen kan met zijn cavia hier aan deelnemen (ook niet leden). De inschrijving gaat via het inschrijfformulier, maar kan ook op de dag zelf van 9.15 – 10.00 uur bij het secretariaat

Aanvullende informatie:

Locatie: clubgebouw Duinzicht, Heerenduinweg 6B te IJmuiden

Planning:

  • Inkooien 8:15 – 8.45 uur
  • Start rassenkeuring 9:00 uur
  • Start huisdierkeuring 10:00 uur
  • Pauze 12:30 – 13:00 uur
  • Eindkeuring 16:00 uur
  • Prijsuitreiking en uitkooien (uiterlijk) 16:30 uur

 

Voor bezoekers is de toegang tot de tentoonstelling is gratis.

Inschrijven voor zowel de rassen als huisdie/knuffelkeuring kan middels het inschrijfformulier tot 19 mei.

Het vraagprogramma voor de ras en knuffelkeuring zijn verkrijgbaar via de volgende link:

http://www.caviaclub.nl/wp-content/uploads/2024/05/Vraagprogramma-NCC-IJmuiden-2024.pdf

Het inschrijfformulier voor de rassenkeuring is verkrijgbaar via de volgende link:

http://www.caviaclub.nl/wp-content/uploads/2024/05/Inschrijfformulier_NCC_IJmuiden-Rassenkeuring-2024.docx

Het inschrijfformulier voor de knuffelkeuring is verkrijgbaar via de volgende link:

http://www.caviaclub.nl/wp-content/uploads/2024/05/Inschrijfformulier_NCC_Knuffelkeuring-2024.docx

NCC Viert haar zevende lustrum

NCC Viert haar zevende lustrum

De NCC is in 1954 opgericht en nu, zeventig jaar later, willen wij dit gedenkwaardige moment niet ongemerkt voorbij laten gaan. Vandaar dat wij als NCC een bijeenkomst organiseren  om het zevende lustrum van de NCC luister bij te zetten.

Deze dag zal in het teken staan van een leerzaam, maar vooral gezellig samenzijn van de leden. Tijdens deze bijeenkomst genieten we van een hapje en een drankje, aangevuld met een BBQ. Verder worden er twee sessies gehouden, die achter elkaar worden herhaal. Door deze opzet kunnen alle leden beide sessies bijwonen en hoeft daarin geen keuze gemaakt te worden.

De eerste sessie zal gewijd worden aan “Het Ras van het jaar 2024” de US-Teddy.  Deze is eerder door cavia-liefhebbend Nederland gekozen uit zes mogelijke rassen en zal het komende jaar extra aandacht krijgen tijdens NCC activiteiten.

De tweede sessie is nog een verrassing, het zou zelfs kunnen zijn dat leden nog ideeën hebben voor de invulling van deze sessie. Laat dit dan niet later dan 4 mei (NCC Caviadag Tiel) aan ons weten.

Tijdens deze bijeenkomst zal er ook aandacht zijn voor onze jonge jeugd middels een springkussen. Er is nog gezocht naar een super (grote) cavia, maar daar zijn wij nog niet in geslaagd .

De planning voor deze bijeenkomst ziet er als volgt uit:

Inloop vanaf 13:30 uur – ontvangst met koffie

Start eerste sessie ronde: 14:00 uur

Start tweede sessie ronde: 15:00 uur

Start BBQ: 16:00 uur

Afsluiting bijeenkomst: 20:00 uur

 

Mocht je lid zijn van de NCC en deze uitnodiging nog niet hebben ontvangen, stuur ons dan een persoonlijk bericht of een email caviaclub@outlook.com

Cavia liefhebbend Nederland heeft het Cavia “Ras van het Jaar” 2024 gekozen

Cavia liefhebbend Nederland heeft het Cavia “Ras van het Jaar” 2024 gekozen

Uit zes vooraf geselecteerde rassen in de verschillende haargroepen, heeft Cavia minnend Nederland het “Ras van het jaar” gekozen.

Al vanaf het begin waren er twee rassen die de meeste stemmen kregen van de bijna 200 cavialiefhebbers die hun stem uitgebrachte. Uiteindelijk kwam de US-Teddy als winnaar uit de bus rollen met ruim een derde van de uitgebrachte stemmen (36%) gevolgd door de gladhaar Dalmatiner (29%).

Het Verenigingsjaar 2024 zal de US-Teddy dan ook extra aandacht krijgen tijdens NCC activiteiten zoals NCC caviadagen en door de NCC ondersteunde KLN Regio- en Bondstentoonstellingen.

Kies het Cavia “Ras van het jaar 2024”.

Kies het Cavia “Ras van het jaar 2024”.

Kies hier voor het cavia ras dat in 2024 extra aandacht gaat krijgen vanuit de Nederlandse Caviafokkers Club (NCC) als “Ras van het jaar 2024”.

 

Kliendier Liefhebbers Nederland (KLN) Heeft het initiatief genomen om per diergroep een “Ras van het jaar” te kiezen. Het uitgangspunt is dat het hier gaat om een Nederlands Ras. Dit is de reden dat er in de diergroep Cavia’s en Kleine knagers geen dieren zijn geselecteerd.

 

Om toch een “Ras van het jaar” te kiezen binnen de diergroep Cavia’s, heeft de NCC een zestal rassen geselecteerd (twee per haargroep) waaruit cavia-liefhebbend Nederland kan kiezen tot en met zondag 26 februari (24:00 uur).

 

Deze lijst is tot stand gekomen binnen de NCC, door rassen te selecteren die ons inziens, wel eens extra aandacht mogen krijgen in het verenigingsjaar 2024.

 

Caviarassen waaruit gekozen kan worden:

 

· Gladhaar:
o Gladhaar Hollander

o Gladhaar Dalmatiner

 

· Structuurhaar:
o US-Teddy

o Rex

 

· Langhaar:
o Coronet

o Merino

 

Laat jullie stem weten (1 keuze mogelijk) via de onderstaande Poll (Poll sluit maandag 26 februari (24:00 uur)).

De Poll is beschikbaar op Facebook via: Facebook-Link

 

Uiteindelijk zal er één “Ras van het jaar 2024” uit de bus komen rollen.
Aly Bennink benoemd tot Erelid

Aly Bennink benoemd tot Erelid

Aly Bennink neemt afscheid als bestuurslid van de Nederlandse Caviafokkers Club (NCC) en verkozen tot Erelid

 

Aly Bennink heeft eerder dit jaar aangegeven dat zij naar negen jaar penningmeester te zijn geweest en aanvullend jaren in het bestuur te hebben gezeten, zich niet meer verkiesbaar te willen stellen voor een nieuwe periode van drie jaar. Door drukke werkzaamheden met haar honden-trimsalon was er steeds minder tijd om naast haar andere activiteiten binnen de kleindieren liefhebberij, nog tijd aan het NCC bestuur te besteden. Als bestuur van de NCC betreuren wij dit, maar begrijpen deze stap zeker.

 

Aly’s activiteiten binnen de caviawereld is niet onopgemerkt gebleven bij de NCC en haar leden. Tijdens de ALV van 10 februari 2024 is er dan ook een voorstel door de aanwezige leden goedgekeurd, om Aly Bennink te benoemen tot Erelid van de NCC. Niet alleen voor haar NCC bestuursactiviteiten maar onder andere ook haar werk als keurmeester, als docent bij de KLN voor de opleidingen Cavia’s en Kleine Knagers en als secretaris van de Standaardcommissie Cavia’s en Kleine Knagers.

 

Aly had al deze activiteiten niet kunnen uitvoeren, zonder de steun van haar man Mense, dus via deze weg dank voor jullie inzet en nogmaals van harte gefeliciteerd met het erelidmaatschap van de NCC.

 

Het NCC Bestuur
Uitslag Topfokker competitie 2023 bekend

Uitslag Topfokker competitie 2023 bekend

Tijdens de NCC ALV zaterdag 10 februari in Tiel zijn de winnaars van de Nederlandse Caviafokkers Club (NCC) Topfokkers Competitie van het jaar 2023 bekend gemaakt.

Bij deze derde editie van de NCC Topfokker competitie hebben dit jaar wederom weer meer leden deelgenomen en werd er soms met een “teenlengte” het verschil gemaakt.

Een NCC lid kan gladhaar, structuur, langhaar, N.E. en jeugdlid topfokker-kampioen worden. De drie beste resultaten per haargroeptijdens drie door de NCC geselecteerde tentoonstellingen tellen mee voor het kampioenschap in de specifieke haargroepen. De hoogste scores van een Jeugd en/of Senior lid over de verschillende haargroepen aan het einde van het kampioensjaar worden uitgeroepen tot Jeugd/Algemeen topfokker-Kampioen.

Eindresultaat NCC Topfokker Competitie 2023

Algemeen Topfokker kampioen
1. Michael van den Heijkant – 866
2. Mark Looman – 865,5

3. Manuele Eilander – 865

Jeugd Topfokker kampioen
1. Combinatie Schuurman – 863
2. Amy Broos

3. Serena Smith Schenk

Topfokker kampioen Gladhaar
1. Michael ven den Heijkant – 865
2. Combinatie Schuurman – 863

3. Amanda Beck – 861

Topfokker kampioen Structuurhaar
1. Michael van den Heijkant – 866
2. Manuela Eilander – 865

3. Combinatie Uut de Polder – 864

Topfokker kampioen Langhaar

1. Mark Looman – 865,5

Het Bestuur van de NCC feliciteert alle NCC Topfokkers, met de door hen behaalde resultaten. De bijbehorende oorkondes worden Zaterdag 4 mei tijdens de NCC Caviadag Tiel uitgereikt.

De eerste tentoonstelling die onderdeel uitmaakt van de NCC Topfokker Competitie 2024 heeft alweer plaatsgevonden Dierenparade Noordshow. NCC leden kunnen een kopie/foto van hun drie beste resultaten per haargroep mailen naar nccclubkampioenschap@gmail.com om deel te nemen aan de NCC Top Fokker Competitie.
Dierenparade Noordshow – NCC Ereprijzen

Dierenparade Noordshow – NCC Ereprijzen

In de wereld van kleindierenliefhebbers markeert de Dierenparade Noordshow, onder de vald van Kleindier Liefhebbers Nederland (KLN), traditioneel het einde van het kleindiershowseizoen. Voor velen is het tevens het startschot voor het nieuwe KLN-showseizoen dat op 1 oktober van start gaat. De Nederlandse Caviafokkers Club (NCC), die haar seizoen synchroniseert met het kalenderjaar, ziet deze show als de aftrap van haar verenigingsjaar, waarbij het NCC jaarboek aan haar leden wordt overhandigd, vol met informatie en foto’s van het afgelopen seizoen, inclusief waardevolle informatie over caviaziektes en aandoeningen.

Het hoogtepunt van de recente Dierenparade Noordshow was onmiskenbaar de indrukwekkende aanwezigheid van bijna 250 cavia’s, een aantal dat in vele jaren niet meer is gezien. Dit werd niet alleen gezien als een indrukwekkende vertoning van de diversiteit en schoonheid van deze diergroep, maar ook als een krachtige promotie van de caviawereld.

Vergeleken met het voorgaande jaar was de indeling van de show zodanig aangepast dat de caviadiergroep veel belangstelling genoot. Het was goed te constateren dat zich dit jaar ook weer nieuwe cavialiefhebbers hebben aangesloten bij de NCC, waardoor de caviacommunity zich verder kon verrijken met nieuwe enthousiaste leden.

Jammer genoeg was het niet mogelijk om de gewonnen oorkondes na de eindkeuring uit te reiken aan de prijswinnaars, vanwege het late tijdstip. Maar geen zorgen, deze ceremonie zal plaatsvinden tijdens de NCC Caviadag Tiel op 4 mei. Ondertussen zijn de verdiende oorkondes al wel opgenomen in de Dierenparade eregalerij 2024 op de NCC caviaclub webpagina (https://www.caviaclub.nl/dierenparade-noordshow/).

De NCC wil graag de tentoonstellingsorganisatie Dierenparade Noordshow, KLN, bezoekers, keurmeesters en inzenders (in willekeurige volgorde 😉) bedanken voor hun onmisbare inzet en aanwezigheid. Daarnaast feliciteert de NCC alle inzenders met de behaalde resultaten, waarmee zij hebben bijgedragen aan het succes van deze editie.

Zoals gebruikelijk zal er een evaluatie plaatsvinden, waarvan de bevindingen gedeeld worden met de tentoonstellingsorganisatie als voorbereiding op de editie van 2025. Heb jij ideeën die de volgende editie kunnen verbeteren? Laat het ons weten via caviaclub@outlook.com of stuur een persoonlijk bericht.

We kijken ernaar uit jullie weer te verwelkomen tijdens een van de komende NCC-activiteiten. Tot dan!

Bezoek de Dierenparade Noordshow – Harderberg

Bezoek de Dierenparade Noordshow – Harderberg

🎉🐹 Op naar de Caviaparade bij de Dierenparade Noordshow 🐹🎉

Beste caviavrienden en -vriendinnen, opgelet! Zet je schrap, want op zaterdag 20 januari 2024 is het dé dag waarop de harige wereld van cavialand op z’n kop staat. Bijna 250 cavia’s, met meer haarstructuren dan een gemiddelde haarsalon en kleuren die zelfs het palet van Van Gogh doen blozen, worden onder de loep genomen door een leger van keurmeesters.

Het wordt een spektakel waarbij de cavia’s als ware diva’s over de rode loper paraderen, waggelend met trots en vastberadenheid dat hun vacht hen tot een ware Bondskampioen zal kronen. Picture this: een cavia met een bontjas die zelfs de meest doorgewinterde modeontwerper doet watertanden, of een haarstructuur die zo extravagant is dat zelfs Rapunzel groen van jaloezie zou worden.

Aan het einde van de dag zal er één winnaar zijn, de cavia die alle harten heeft gestolen en zich mag laten kronen tot NCC/KLN Bondskampioen. De prijs? Niet alleen eeuwige roem, maar ook een stapel oorkondes en het felbegeerde “gouden tientje”.

Maar dat is nog niet alles! Kom niet alleen voor de caviamode en de spannende keuringen, maar ook voor de NCC-stand. Hier kun je informatie inwinnen over alles wat met cavia’s te maken heeft. En voor de NCC-leden ligt het gloednieuwe jaarboek 2023/24 klaar, vol met juicy details over caviaziektes/aandoeningen, tentoonstellingsverslagen (met ongetwijfeld talloze glamourshots van onze harige vrienden) en verenigingsinformatie die zelfs de grootste caviakenner versteld zou laten staan.

Dus waar wacht je nog op, caviavrienden? Trommel je vrienden op en kom naar de Dierenparade Noordshow op zaterdag 20 januari 2024 van 08.00 tot 16.00 uur in de Evenementenhal Hardenberg, Energieweg 2 te Hardenberg. Dit wil je niet missen, “Wij zien jullie graag, en onze caviamodellen willen zich van de beste kant tonen aan al hun caviavrienden en vriendinnen!” 🎊🐹

Soms schrijf je een stukje en heb je het idee dat je dit al eerder geschreven hebt….. Dit wat deze keer niet het geval 😉
W. van der Panne Handel & Transport