In Kleindier Magazine van maart onder de kopjes Raad van advies en april onder het kopje Dieren welzijn wordt er melding gemaakt van een initiatief van de KLN om een entschema voor cavia’s op te zetten.

Vanuit de Nederlandse Caviafokkers Club (NCC) hebben wij om aanvullende informatie gevraagd aan de KLN die middels een schrijven van Harry Arts (dierhouderij aangelegenheden KLN) is ontvangen.

In het ontvangen antwoord van de KLN wordt aangegeven dat er steeds meer gesproken over de integriteit van het individuele dier. Om deze reden zal de KLN aandacht besteden aan de gezondheid en welzijn van de verschillende diergroepen. Iets wat wij als NCC ook onderschrijven in onze statuten.

De berichten in de KM verwijzen naar een flyer die in de maak is waarin caviafokkers/liefhebbers worden geïnformeerd en/of geadviseerd over de mogelijkheden voor bescherming van hun dieren tegen ziekten via preventieve vaccinaties dit om behandelingen voor te zijn. Als voorbeeld zou gedacht kunnen worden aan het enten  tegen de Bordetella infectie.

Op dit moment kunnen verplichte entingen alleen opgelegd worden door de overheid en wel tegen aangifteplichtige dierziekten of in het geval dat een vaccinatie verplichting opgenomen wordt in het FB tentoonstelling reglement. Bij Cavia’s zijn geen aangifteplichtige dierziekten en is er niets bekend over het aanpassen van de reglementen op dit punt.

Op dit moment heeft de KLN een drietal flyers beschikbaar voor de diergroepen hoenders, konijnen, duiven.