Het is alweer even geleden dat op een tentoonstelling onder de vlag van Kleindier Liefhebberij Nederland (KLN) een tentoonstelling werd georganiseerd waar meer dan 100 cavia’s van 20 inzenders ter keuring werden aangeboden. Een positieve uitzondering hierop is de “Hanzeshow”ook dit jaar weer georganiseerd door Hoender, Konijnen & Sierduivenvereniging Kampen & Omstreken, (HKSV-Kampen) op 16 & 17 december 2022.

 

In het rapport “Toekomstig bestendig showen” van de KLN, wordt de aanbeveling gedaan om speciaalclub activiteiten die vallen binnen het kleindieren showseizoen (1 oktober tot 1 februari) onder te brengen bij reguliere georganiseerde KLN shows. Dit om deze speciaalclubs onder de aandacht te brengen bij een breder publiek (ook buiten de eigen speciaalclubleden) en geen inzenders “weg te kapen” bij deze reguliere KLN shows.

 

Als Nederlandse Caviafokkers Club (NCC) bedanken wij de “Konijnen en Pluimvee Vereniging (KPV) Silvolde e.o.” en de KLN voor de geboden mogelijkheden en kijken we terug op een geslaagd event. Niet alleen de mogelijkheid om de diergroep cavia te promoten voor een groot publiek (inzenders van andere diergroepen, maar ook meer dan duizend bezoekers), maar ook het sportieve competitie element voor de cavia inzenders.

Voor de NCC had het een bijkomend positief effect doordat wij in de aanloop van deze show, weer een viertal nieuwe leden mochten verwelkomen.

 

Binnen de ingezonden dieren was een grote variatie in kleuren en haarstucturen dat ten goede kwam aan de aandacht van de bezoekers.

 

Om het sportieve en competitieve element in goede banen te leiden waren de keurmeesters Wilma Flokstra en Fons Verrijdt verantwoordelijk (de laatste werd nog even in het zonnetje gezet i.v.m. zijn verjaardag). Omdat de keuring toegankelijk was voor alle inzenders en bezoekers, kon er veel informatie verkregen worden over de verschillende standaarden (internationaal/nationaal) en hoe deze wordt toegepast tijdens de keuring.

 

Door de eendaagse opzet van de caviakeuring waren alle inzenders aanwezig en konden ervaringen uitgewisseld worden. Dit resulteerde in hulpvragen en adviezen tussen de inzenders, waardoor inzenders ook weer verder geholpen werden met hun fokdoelstellingen en ideeën. Menig adres voor toekomstige uitwisseling van fokmateriaal werd uitgewisseld.

 

De twee keurmeesters aangevuld door de klein knager/cavia keurmeester Bertus van Beek hebben uiteindelijk de hoofdereprijswinnaars bekend gemaakt.

 

Hoofdereprijswinnaars van de “Dierendagshow” Ulft 2022 zijn:

 

Beste van de Show – Combinatie René & Dinie –Gladhaar (zwart) zeug A klasse (F – 96.5)
Beste van de Show (op 1 na) – Dana Jansen – Merino bond (rood-wit) zeug B klasse (F – 96.5)
Beste van de Show (op 2 na) – Yvonne Schalks – Gladhaar driekleur (zwart-rood-wit) zeug A klasse (F – 96.5)

Beste Jeugdlid van de show – Julie Boekhoud– Gladhaar (wit donkeroog) zeug C klasse (F – 95)

 

Wij als NCC feliciteren alle (ere-)prijswinnaars en inzenders met de door hun dieren behaalde resultaten en zien uit naar de volgende NCC georganiseerde/gepromote activiteiten.

 

PS. De PKV Silvolde e.o. en de NCC gaan dit event de komende maanden evalueren en kijken hoe we deze opzet voor de komende jaren kunnen voortzetten en verbeteren. Eventuele suggesties kunnen gedeeld worden via de NCC mail (caviaclub@outlook.com) . Reeds gedane suggesties zoals kooi inrichting, horeca, zitgelegenheid, prijsuitreiking (tijdens de show) en additionele activiteiten tijdens de keuring (tot aan uitkooien) worden al meegenomen.

 

Met dank aan de fotografen die foto’s beschikbaar gesteld hebben (o.a. Michel Schwartz van achterhoekfoto.nl )